ניתוח סינוסים אנדוסקופי – ניתוח fess

ניתוח סינוסים אנדוסקופי פונקציאונלי או באנגלית fess (Functional Endoscopic Sinus Surgery) הוא ניתוח כירוגרי נפוץ, מטרתו העיקירית הינה לפתוח חסימה של הסינוסים ולאפשר אוורור בכדי לטפל בסינוסטיס

הסינוסים הם חללים בתוך גולגולת האדם אשר ממוקמים מסביב העיניים והאף במצח, והם קשורים לאף באמצעות מערכת של פתחים. תפקידם קשור בתהודה, הפחתת משקל הגולגולת ויצור ריר אשר מוסיף לחות למעברי האף ויוצר שכבת הגנה מפני כניסה של חלקיקים לא רצויים. בגולגולת האדם קיימים ארבע זוגות סינוסים: סינוס הלסת (maxillary sinus), סינוס הכברה (ethmoidal sinus), סינוס היתד (sphenoidal sinus), וסינוס המצח (frontalsinus).

מתי נצטרך ניתוח סינוסים אנדוסקופי

לעיתים בתעלות הסינוסים נוצרת דלקת אשר מביאה לחסימה של פתחים של הסינוסים, דלקת זו נקראת סינוסיטיס. מצב זה יכול להתבטאות אצל האדם כלחץ סביב העניים ובמצח, חסימה אפית, נזלת מוגלתית וליחה בגרון, כאבי ראש וירידה בחוש הריח. הגורמים העיקריים לסינוסיטיס הם:

  • זיהומי דרכי הנשימה (יכולים להיום ויראליים, חיידקיים או פטרייתיים)
  • פוליפים אפיים – רקמה דלקתית הגודלת מרירית הסינוס
  • אלרגיות
  • זיהום ממקור דנטלי או לאחר טיפול דנטלי כגון הרמת סינוס.
  • סטייה של מחיצת האף
  • ביטוי של מחלה סיסטמית כגון ליפת כיסתית (cystic fibrosis), או מחלות מערכת חיסונית כגון HIV.

ברוב המקרים ניתן טיפול הכולל תרסיסי אף / תרופות אנטיביוטית / טיפול סטרואידי. הטיפול במרבית המקרים יכול להביא לריפוי מלא או הפחתה ניכרת בתסמינים אצל המטופל. אולם ישנם מקרים בהם התרופות אינן מקלות על התסמינים והמטופל יאלץ לעבור ניתוח סינוסים אנדוסקופי – ניתוח FESS.

לפני ניתוח

לפני ניתוח סינוסים אנדוסקופי תצטרכו לעבור בדיקת בריאות מקיפה לצורך הבנה עמוקה יותר על ההתאמה של התהליך עבורכם. ישנם מקרים בהם למעט המעבר של ניתוח סינוסים אנדוסקופי תצטרכו לעבור ניתוח אף וסינוסים נוסף שיערך במקביל בכדי להתמודד עם התסמינים בצורה יעילה יותר. הדבר נקבע בתיאום עם הרופא המטפל לאחר בדיקה מעמיקה. לאחר הבדיקה יירשם לכם טיפול תרופתי אותו יש לקחת טרם הניתוח בכדי להגביר את הסיכויים להצלחתו. יש לדבוק בלקיחת התרופות הנרשמות ועל המינונים שעליכם לקחת. בנוסף לצורך הצלחת הניתוח יש להימנע מעישון כשלושה עד ארבעה שבועות מתאריך הניתוח מכיוון שהדבר יכול להשפיע לרעה על תוצאות הניתוח. יש להתייעץ עם הרופא המטפל על נטילת תרופות טרם הניתוח מחשש להגברת הדימום במהלך הניתוח. כמו כן יש להפסיק תרופות מסוג נוגדי קרישה (אספירין, קומדין, פלביקס או אליקויס ודומים) לפי הנחיות המנתח ובתאום עם רופא המטפל.

ניתוח סינוסים מבוצע ברוב המקרים תחת הרדמה מלאה ועל כן תאלצו לצום כבר מחצות היום שלפני הניתוח עצמו, מים ניתן לשתות עד 3 שעות לניתוח (מים בלבד ולא מיץ, קפה או משקה אחר).

מהלך ניתוח סינוסים אנדוסקופי

ניתוח סינוסים אנדוסקופי נועד בכדי להתמודד עם סינוסיטיס והתסמינים שלו. ניתוח זה הינו כרוגריאך ללא חתכים בפנים. במהלכו נפתחים פתחי הסינוסים ומנקים את הסינוסים מפוליפים והפרשות בכדי להתמודד עם הסינוסיטיס. משך הניתוח הינו לרוב בין שעה לשעתיים וברוב המקרים מתבצע בהרדמה כללית. ניתוח fess יבוצע בעזרת החדרת סיב אופטי קשיח המחובר למצלמת וידואו הנקרא "אנדסקופ". כמו כן הרופא המנתח יעזר בבדיקה טומוגרפית ממוחשבת(CT) ולעתים MRI המהווים מעין מפה לניתוח. במקרים מורכבים יותר המנתח נעזר במערכת ניווט המאפשרת צפייה במיקום המכשירים בזמן אמת של הניתוח על פני תמונה של  CT.

 לאחר הסדרת האנדוסקופ וקבלת תמונה מלאה של חלל האף יחל שלב הניקוי. בשלב זה יפתחו כלל החסימות של מעברי הניקוז של הסינוסים האפיים לצד הסרה של פוליפים ורקמות דלקתיות מחלל הסינוסים ובמידת הצורך ישלחו דגימות לביופסיה (דגמת רקמה). ישנם מקרים בהם תדרש גם הרחבה של מעברי הניקוז של הסינוסים דבר זה נקבע בהתאם למטופל. בסוף הניתוח במקרה של הפרשות רבות מהאף בעקבות ההליך יחדרו טמפונים (תחבושות פנימיות) לנחרי המטופל. מטרתם של התחבושות הפנימיות היא ספיגה של הנוזלים והדם שיפרשו מאזור הניתוח. טמפונים היום הם נספגים ואין צורך למשוך אותם מהאף והם יוצאים עם שטיפות מי מלח בהמשך.

לאחר הניתוח

ברוב המקרים תוכלו לחזור לביתכם כבר באותו היום להמשך שיקום עצמי עד להחלמה מלאה. בתקופה הראשונה שלאחר הניתוח האזור המנותח יהיה רגיש, כמו כן אתם עלולים לחוות כאב באזור האף והסינוסים, נפיחות מינימלית באזור האף, השפה התחתונה או מסביב לעיניים, הפרשות מחלל האף ועייפות כללית. על כן בשבועות הראשונים שלאחר הניתוח יהיה עליכם להימנע מפעילות גופנית אינטנסיבית ומפעולות אחרות בכדי להימנע מגירוי האף. בנוסף יש להימנע מקינוח האף והתעטשות דרך האף בכדי למנוע פגיעה אפשרית באזור האף. לאומת זאת בכדי לקדם את הליך השיקום תצטרכו לעשות שטיפות של הסינוסים עם בקבוק שטיפה יעודי (כגון FLO SINUS CARE) תמיסה לשטיפה ניתן להכין לבד עם חצי כפית מלח שולחני. ההחלמה ברוב המקרים אורכת כמספר שבועות ולרוב תוכלו להרגיש את תוצאות הניתוח כשבועיים לאחריו.

להמשך קריאה בנושא הנחיות לאחר ניתוחי אף וסינוסים

סיבוכים וסכנות בניתוח סינוסים אנדוסקופי

הסיכון בניתוח סינוסים אנדוסקופי הינו נחשב לנמוך. לאחר ניתוח  fess במקרים נדירים עלולים להיווצר דימומים לא צפויים. במקרים נדירים במיוחד לאחר הניתוח עלולה להיווצר פגיעה בעיניים, בראייה או דליפה של נוזל סביב מוחי(CSF). כמו כן קיים סיכון בניתוח אנדוסקופי של הסינוסים שגם בניתוח העובר ללא סיבוכים ובצורה מיטבית השיפור אינו מספק בתחושת נשימה אפית (שהינה תחושה סובייקטיבית), עם זאת התאמת סוג הניתוח למטופל הנכון הופכת את הדבר לנדיר.

אנא פנו אלינו בכל מקרה של דאגה או בכל שאלה על תהליך ההבראה או המשך הטיפול באזור המנותח.

ישנם מקרים חריגים בהם תצטרכו ליצור קשר עם המנתח בכדי להחליט על המשך טיפולכם

להלן דוגמאות של צורך להתקשר:

  • כאב או נפיחות מוגברים באזור האף לאורך זמן ונוגדי הכאבים לא מצליחים
  • במקרה של דמם יש לטפטף טיפות אף (אוטריבין) להוריד את הראש ולסגור את הנחיריים ל10 דקות, במידה והדמם אינו נשלט יש לפנות למיון בית החולים.
  • במידה וחום גופכם הינו גבוה מ38 מעלות
  • במידה ואתם מקיאים או מרגישים תחושות התייבשות
  • שינוי בריאייה או כאב ונפיחות בעיניים
  • כאבי ראש וצוואר חזקים