לאחר ניתוחי אף וסינוסים – כל ההנחיות

משך ההחלמה לאחר ניתוחי אף וסינוסים הינו משתנה. הדבר תלוי בין השאר בהליך המדויק אותו תעברו, בבריאות הכללית ובדרך בה עבר הניתוח עצמו. הניתוחים המרכזיים בחלל האף והסינוסים הם: ניתוח סינוסים (FESS), ניתוח לישור מחיצת האף (Septoplasty) וניתוח להקטנת קונכיות האף. לאחר ביצוע הניתוח תוכלו לחזרו לביתכם כבר באותו היום ברוב המקרים ומשם תמשיכו לטיפול עצמי עד לשיקום מלא של אזור האף והסינוסים.

לאחר ניתוחי אף וסינוסים האזור המנותח יהיה רגיש בימים הבאים ועל כן יש לנהוג בזהירות בכדי לא לגרות או לפגוע באזור זה. תופעות הלוואי השכיחות ביותר בימים הראשונים שלאחר ניתוחי אף וסינוסים הם: דימומים מחלל האף, כאב באזור האף והסינוסים, נפיחות באזור האף, השפה התחתונה או מסביב לעיניים, הפרשות מחלל האף ועייפות כללית.

הפרשות מחלל האף

בשבוע הראשון שלאחר הניתוח תהינה הפרשה מחלל האף, אין סיבה לדאוג, הדבר הינו טבעי והוא חלק מתהליך השיקום של האזור המנותח. ההפרשות היו בצורה של דימום בצבע אדום בהיר. בכדי לטפל בתופעה זו אנו נעזר בפדים שיונחו באזור המנותח בכדי לספוג את ההפרשות היצאות. על ההנחיות המודויוקת כיצד להשתמש בפדים נפרט בהמשך.

גודש באף

בשבוע הראשון שלאחר הניתוח תרגישו גודש בתוך חלל האף והסינוסים. דבר זה נובע עקב נפיחות באזור רירית האף והוא יקשה על תהליך הנשימה בתקופה הראשונה. בכמה שבועות הבאים הנפיחות אמורה לרדת עם הזמן ותוכלו לשים לב בהקלה בנשימה דרך האף.

אי נוחות לאחר הניתוח

ככל הנראה לאחר הניתוח תרגישו אי נוחות שתתבטא ככאבים או לחץ באזור המנותח ואף כתחושת חולשה בכל הגוף. הדבר יתחזק בימים הבאים שלאחר הניתוח כתוצאה מהנפיחות המוגברת של האזור המנותח. בכדי להקל על תחושות אלו ניתן יהיה להעזר בנוגד כאבים כגון אקמול, אופטלגין או איבופן (אדביר או נורפן)

בין חודש לחודשיים הראשונים שלאחר הניתוח עלול להיות איבוד תחושה באוזר האף, השפה העליונה או בחניכיים. כמו כן חוש הריח עלול להיות פחות טוב בחודשים הראשונים עם זאת הוא אמור להשתפר ולחזור לעצמו ככל שהזמן עובר.

ככל הנראה תוכלו לחזור לעבודה או ללימודים כשבוע מיום הניתוח וכשלושה שבועות לאחר הניתוח תוכלו לחזור לפעילות מלאה. ברוב המקרים החלמה מלאה של אזור הניתוח והופעת כל תוצאות הניתוח קורות כחודש עד חודשיים מיום הניתוח.

בעזרת טיפול עקבי ונכון התסמינים אמורים לחלוף ויהיה ניתן לראות את תוצאות הרצויות.

הנחיות לאחר ניתוחי אף וסינוסים

ישנה חשיבות רבה לטפל באופן עקבי באזור המנותח בכדי לוודא כי תהליך ההחלמה מתבצע באופן הנכון והמהיר ביותר. ישנם דברים מהם תצטרכו להימנע בתקופה הראשונה ומנגד יהיו דברים אותם תצטרכו לעשות בכדי להאיץ את תהליך ההחלמה.

ממה תצטרכו להימנע לאחר ניתוחי אף וסינוסים

פעילות

חשוב מאוד בימים הראשונים שלאחר הניתוח להקפיד על מנוחה. הינסו להימנע מפעילויות ספורטביות והרמת משקלים כבדים. במקום זאת נסו להתחיל מהליכות קצרות.

קינוח האף

יש להימנע מקינוח האף בשבועיים הראשונים שלאחר הניתוח.

התעטשות

במידה ואתם צריכים להתעטש נסו לעשות זאת כאשר הפה פתוח בכדי לגרות בצורה מינמלית את האזור המנותח.

שימוש בתרופות

ניתן לחדש טיפול בנוגדי קרישה (אספירין, קומדין או אליקויס ודומים) יממה עד 3 ימים לאחר הניתוח. עם זאת  במקרים מסוימים הדבר עלול לקרות כשבוע אחרי הניתוח. דבר זה תלוי בסוג הניתוח והאבחנות הרקע של המטופל.

אין צורך להימנע משימוש בנוגדי כאבים מסוג NSAIDS

מה תצטרכו לעשות לאחר ניתוחי אף וסינוסים

שינה

בכדי להפחית במידת האפשר את כמות הדימום והנפיחות באזור האף, יש לישון בשבועיים הראושנים שלאחר ביצוע הניתוח כאשר הראש מורם ביחס לגוף

שטיפות אף עם מי מלח

יש לבצע שטיפת מי מלח כל שעתיים עד שלוש בימים הראשונים שלאחר הניתוח. דבר זה נעשה בכדי להפחית את הסיכוי להיווצרותו של זיהום מקומי ונפיחות בצקתית באזור האף והסינוסים. ביצוע שטיפות על בסיס קבוע מנקה את ההפרשות ומונע היווצרות של הידבקויות בחלל האף. מומלץ להשתמש בבקבוק יעודי לשטיפה כגון FLO SINUS CARE או NASOPURE, דבר זה מאפשר שטיפה עם נפח נוזל גבוה ומשפר את ההבראה מהניתוח.

החלפת פדים

על הנחיריים יונח פד וחבישה חיצונית. הפד יונח בכדי לספוג את הדם והנוזל הדמי היוצא מן החתכי הניתוח והחבישה החיצונית נועדה למנוע מטיפות הדם לטפטף. לפעמים יש צורך להחליפן גם כל שעה ביממה הראשונה, או מדי יום. יש להוריד אותם כאשר הדימום מפסיק לחלוטין.

באף יהיו גם טמפונים נספגים שיצאו עם שטיפות מי המלח כעבור שלושה עד חמישה ימים לרוב. הטמפונים יצאו בהדרגה בחתיכות או בתור יציאת "גושים" גדולים מהאף.

מתי עלי לפנות למנתח

אנא פנו אלינו בכל מקרה של דאגה או בכל שאלה על תהליך ההבראה או המשך הטיפול באזור המנותח.

ישנם מקרים חריגים בהם תצטרכו ליצור קשר עם המנתח בכדי להחליט על המשך טיפולכם

להלן דוגמאות של צורך להתקשר:

  • כאב או נפיחות מוגברים באזור האף לאורך זמן ונוגדי הכאבים לא מצליחים
  • במקרה של דמם יש להוריד את הראש ולסגור את הנחיריים ל10 דקות, במידה והדמם אינו נשלט יש לפנות למיון בית החולים.
  • במידה וחום גופכם הינו גבוה מ38 מעלות
  • במידה ואתם מקיאים או מרגישים תחושות התייבשות
  • שינוי בריאייה או כאב ונפיחות בעיניים
  • כאבי ראש וצוואר חזקים